Kaip Išnaikinti Kandis?

Kandys yra dažna buitinė problema. Kandys dažniausiai veisiasi sandėliuose, kur maitinasi įvairiais grūdais, arba drabužių spintose, kur maitinasi vilna, šilku ir kitais audiniais. Norint atsikratyti kandžių visam laikui, reikia dviejų dalykų: pirmiausia išspręskite kandžių problemą naudodami kandžių gaudykles, acto tirpalus ir kruopščiai išvalydami tas vietas, kur jie veisiasi, o antra – naudokite prevencines priemones, pavyzdžiui, tinkamai laikykite tam tikrus produktus ar daiktus.

Buitiniai Sprendimai

Kandys gali būti labai žalingi, tačiau jų galite atsikratyti pasinaudodami keliais patarimais:

  • Norėdami pasigaminti naminius kandžių spąstus, naudokite žuvų taukus.
  • Spintoms ir virtuvei valyti naudokite acto tirpalą.
  • Į spintą įmeskite kedrą – jis atbaido kandis.
  • Norėdami išvengti kandžių, naudokite ryšulėlius su rozmarinais, čiobreliais, gvazdikėliais, levandomis ar lauro lapais.

1 Metodas. Išnaikinkite Kandis Iš Spintos

Žinokite kandžių požymius. Jei pastebėjote aplinkui plazdantį kandį ar du, bet nesate tikri, ar jie padarė žalos, atkreipkite dėmesį į šiuos požymius:

  • Megztiniuose ar kituose drabužiuose esančios mažos skylutės. Jei pamatysite skylutes viename megztinyje, tikriausiai rasite jų ir kituose drabužiuose. Patikrinkite visus drabužius, pagamintus iš vilnos, kailio ir šilko.
  • Drabužiai, kurie atrodo dulkėti, pakitusios spalvos arba turi
    specifinį kvapą.

Išdėliokite kandims spąstus. Norėdami išnaikinti kandžius savo spintoje, naudokite kandžių gaudykles – jos pagamintos iš lipnios medžiagos, prie kurios prisilietę kandys nebeištrūksta.

  • Galite patys pasigaminti kandžių spąstus iš žuvų taukų, kurie vilioja kandis. Truputį pamirkykite į juos popierių ir pakabinkite jį savo spintoje.

Eksperto patarimas

Jei pastebėjote kandžių sankaupas, pasinaudokite lipniomis kandžių gaudyklėmis. Padėkite juos į spintą ar spintelę ir leiskite kandims numirti, tada pradėkite valyti. Kai baigsite, padėkite kandžių gaudyklę kaip papildomą apsaugą nuo kandžių sugrįžimo.

Išskalbkite drabužius. Svarbu išskalbti kiekvieną drabužį, kad atsikratytumėte kandžių kiaušinėlių.

  • Skalbkite ar valykite drabužius / daiktus pagal jų priežiūros instrukcijas. Jei turite galimybę – pasinaudokite džiovykle. Daiktus, kurių negalima džiovinti, kelioms dienoms galima įdėti į šaldiklį – tai irgi veiksmingas kandžių šalinimo būdas.
  • Išskalbkite skalbinius, rankšluosčius ir kitus drabužius, laikomus spintoje.
  • Taip pat plaukite / valykite visus kitus spintoje buvusius daiktus, pavyzdžiui, lagaminu, krepšius ir pan.

Išvalykite spintą. Kai viską išėmėte iš spintos ar spintelės, išvalykite ją.

  • Spintelei valyti naudokite muiluotą vandenį arba acto ir vandens tirpalą. Į tirpalą įmerkite kempinės šveitiklį ir gerai nušveiskite visas lentynas. Ypač kruopščiai išvalykite įtrūkimus (jei tokių yra).
  • Galite pasinaudoti ir dulkių siurbliu. Siurbkite ne tik spintas, bet ir kambarius, ypač miegamojo zoną, nes kandys ten galėjo dėti kiaušinėlius.

2 Metodas. Naudokite Prevencines Priemones.


Šepečiu nuvalykite drabužius, pagamintus iš vilnos, kailio ar plunksnų, prieš juos dėvėdami.

Kandžių kiaušinėliai dažniausiai patenka ant viršutinių drabužių.

Spintoje laikykite tik švarius drabužius. Kandys labai mėgsta vilną, tačiau jie gali užsiveisti ir tuomet, jei spintoje yra drabužių, ant kurių maisto dėmės ar likučiai. Prieš kabindami drabužius į spintą, būtinai juos išskalbkite.

Tinkamai laikykite drabužius. Drabužius, kurių dažnai nedėvite, ypač žieminius vilnonius drabužius, reikėtų laikyti sandarioje vietoje.

  • Apsaugokite vilnonius paltus ir megztinius laikydami juos specialiuose drabužiams skirtuose maišeliuose.

Kartais vėdinkite spintą. Kandys mėgsta veistis drėgnose vietose, todėl svarbu, kad spintoje oras nuolat cirkuliuotų.

  • Dažnai vėdinkite drabužius. Ypač vilnonius drabužius kartais palaikykite saulėtoje vietoje, tai itin aktualu rudens ar žiemos pradžioje.

Į spintą įdėkite kedrą. Kandis atbaido kedras, todėl verta ant kedro pakabų kabinti vilnos gaminius.

  • Taip pat galite įsigyti rutulio formos kedro gabalėlių arba maišelį su kedro drožlėmis, kuriuos galėsite laikyti spintoje.
  • Pabandykite įdėti kedro gaminį į vilnonių drabužių kišenes, kad dar labiau padidintumėte apsaugą nuo kandžių.

Išbandykite natūralias priemones. Nuo kandžių apsisaugoti
padeda įvairios cheminės medžiagos, tačiau jos neretai palieka stiprų
kvapą spintoje ir ant drabužių. Todėl geriausia išbandyti natūralias
alternatyvas:

  • Maišeliai su džiovintais rozmarinais, čiobreliais, gvazdikėliais, levandomis ar lauro lapais. Paprasčiausiai užpildykite nedidelį medžiaginį maišelį šiais ingredientais, suriškite virvute ir pakabinkite spintoje.
  • Eteriniai aliejai, pagaminti iš aukščiau išvardytų žolelių, gali būti pašlakstyti spintoje ar ant drabužių – tai veiksminga kandžių atgrasymo priemonė.

Itin sudėtingais atvejais, kai kandžių negalite išnaikinti patys, kreipkitės į specialius kandžių naikintojus. Kandis galima pašalinti įvardytais būdais, tačiau jei pastebėsite, kad kandys vis grįžta, jie gali dėti kiaušinėlius toje vietoje, kurių negalite pasiekti. Tai gali išspręsti tokias paslaugas teikiančios įmonės.

3 Metodas. Atsikratykite kandžių virtuvėje

Stebėkite požymius. Kandys palieka specifines juosteles ir kitus jų buvimo požymius. Tikriausiai užsiveisė kandys, jei pastebite šiuos požymius:

  • Sulipę maisto produktai.
  • Maisto produktai, kurie skleidžia specifinį kvapą arba atrodo sugedę, nors jų galiojimo terminas dar nesibaigė.
  • Akivaizdus kandžių buvimas (skraidymas) sandėliuke ar bet kurioje kitoje vietoje – požymis, kad laikas imtis veiksmų.

Išmeskite kandžių pažeistą (užkrėstą) maistą. Nebandykite jo išsaugoti, nes valgyti tokį maistą nėra sveika. Išmeskite šiuos daiktus:

  • Maisto produktus, tokius kaip grūdai, riešutai ir ryžiai – kandys labai mėgsta šiuos produktus ir deda į juos kiaušinėlius.
  • Kandys gali patekti ir per kartonines dėžes. Jei matote mažas skylutes ant daiktų, išmeskite juos.
  • Kandys taip pat gali patekti į mažas erdves. Viskas, kas buvo atidaryta anksčiau, net plastikinis maišelis su šokolado drožlėmis ar riešutais, tikriausiai turėtų būti išmestas.

Išmeskite maistą į sandarų šiukšlių maišą ir nedelsdami išneškite jį iš savo namų.

Gaudykite kandis. Jei išmetus negerą maistą, virtuvėje vis tiek pastebite kandžių, pastatykite kandžių gaudykles – kandys prisilies prie jų lipnaus paviršiaus ir nebeištrūks. Vėliau šias gaudykles įdėkite į sandarų maišą ir išmeskite.

Sutvarkykite, išplaukite ir išvalykite virtuvę. Kai iš virtuvės išnaikinsite kandžius, ją privalu kruopščiai sutvarkyti.

Valydami paviršius naudokite muiluotą vandenį arba acto ir vandens mišinį. Taip pat galite naudoti stipresnį cheminį valiklį.

Į tirpalą panardinkite kempinės šveičiamąją pusę ir valykite virtuvės spinteles, sandėliuką ir visus kampus bei įtrūkimus. Itin kruopščiai nušveiskite visus paviršius.

Jei reikia, apsvarstykite galimybę kviesti kenkėjų naikintojus.</strong > Jei po to, kai imsitės šių priemonių, kandžiai vis tiek neišnyks, gali būti, jog jie deda kiaušinėlius sienose ar kitose sunkiai pasiekiamose vietoje, kurių nepasiekiate su kempine. Profesionalūs kenkėjų naikintojai galite padėti išspręsti šias problemas.

4 Metodas. Taikykite Prevencines Priemones

  1. Peržiūrėkite maisto produktus. Kandys virtuvėje dažniausiai užsiveisia nuo netinkamo maisto. Ypač kandžių mėgstami produktai – avižiniai dribsniai, grūdai ar riešutai. Net ir gerai supakuotas ir užsandarintas maistas neapsaugo nuo kandžių atsiradimo.
    • Maisto produktus galite palaikyti ir šaldiklyje. Prieš padėdami maisto produktus į sandėliuką, palaikykite juos šaldiklyje, kad žūtų kandžių kiaušinėliai. Palaikykite maistą šaldiklyje 3-4 dienas.
    • Maistą laikykite sandariuose induose. Tinkamas maisto produktų laikymas yra bene geriausia prevencinė priemonė, kurios galite imtis.
    • Nesupakuotiems maisto produktams rinkitės stiklinius arba plastikinius indus. Įsitikinkite, kad jie turi dangčius.
  2. Kontroliuokite temperatūrą ir drėgmę virtuvėje. Kandys itin mėgsta šiltas, drėgnas vietas.
    • Laikykite uždarytus langus ir duris, kai veikia oro kondicionierius.
    • Įsitikinkite, kad sandėliukas, kuriame laikomas maistas, yra gerai vėdinamas.
  3. Pašalinkite ir sutvarkykite įtrūkimus. Virtuvėje yra daugybė terpių, kuriose gali slėptis kandys. Darykite viską, kad nebūtų tokių vietų, kurių negalite reguliariai valyti, pavyzdžiui, įtrūkimų ar tarpų spintelės ir sienos tvirtinimo vietose.